2015-2017

`Ceci n`est pas une fable`

 

De rat – als intelligent en sociaal dier met een groot aanpassingsvermogen – en de mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Door zijn ondergrondse leven komt de rat (die je zelden in zijn natuurlijke omgeving tegenkomt) mysterieus over, bijna ongrijpbaar.
De rioolrat in het bijzonder is een zeer hygiënisch dier dat, ondanks zijn leefomgeving, per dag uren besteedt aan zijn verzorging.
De rat is het eerste dier dat in gevangenschap gefokt werd, met als uniek doel: proefdier worden.
Door tekortkomingen in de wetgeving wordt de rat nog steeds gebruikt voor het testen van cosmetica, hygiëne- en onderhoudsmiddelen.
Sommige merken laten hun producten buiten de EU door derden testen, teneinde ze in de EU als "dierproefvrij" op de markt te brengen, zodat ze hier verkocht mogen worden. Op proefdieren geteste ingrediënten mogen gebruikt worden in ‘dierproefvrije’ cosmetica wanneer de dierproeven niet speciaal gedaan zijn voor cosmetica, maar bijvoorbeeld omdat een ander bedrijf dit ingrediënt heeft laten testen voor gebruik in een medicijn of schoonmaakmiddel.

 

Materiaal: Waterpomp, water, waterbak, (hecht)pleisters, tampons, wasmiddel, hars, watten, nagellak, zonnebrandcrème, haargel, tegels, stoeltjes, latex ratten, handdoeken en gouddraad